FamTrip in India: Delhi, Agra si Jaipur Zoltan Szabo

Zoltan Szabo
FamTrip in India: Delhi, Agra si Jaipur

Pregatiti pentru India, am plecat sa exploram trei dintre cele mai mari si mai cunoscute orase ale sale: Delhi, Agra si Jaipur. Toate abunda in obiective care mai de care mai impresionante, cultura locala, traditii, dar si lectii de viata. 

Delhi

Prima oprire a fost la Gurudwara Bengla Sahib, unul dintre cele mai importante temple Sikh. Aici, se intra doar in picioarele goale si cu capul acoperit. Complexul include principala sala de rugaciune, rezervorul de apa din mijloc despre care se crede ca are proprietati miraculoase, biblioteca, muzeul, spitalul, scoala, o galerie de arta.

Cei mai saraci sunt asteptati la cantina sociala pentru a avea parte de o masa calda. Cantina functioneaza pe baza de donatii si cu multi voluntari. Am facut o vizita in bucatarie pentru a vedea cum sunt pregatite cele 50.000 de portii necesare intr-o zi. Va recomand ca, in aceasta zona, sa aveti grija la hotii de buzunare.

Ne-am indreptat apoi catre Old Delhi, unde am avut parte de o experienta incredibila: un tur al stradutelor aglomerate cu ricsa. E de neratat!

Apoi, am mers la Moscheea lui Shah Jahan. Surpriza a fost ca s-a intrat fara telefon, iar taxa pentru poze era de 300 de rupii. Ne-am descaltat si am folosit papucii pusi la dispozitie. Va recomand sa aveti sosete. Iar celor care nu aveau pantaloni lungi, li s-a oferit o esarfa pentru a se acoperi. Vizita a fost scurta, iar locul pe mine nu m-a impresionat.

Ne-am indepartat de orasul vechi ca sa mergem la Akshardam, un templu hindu construit in urma cu 14 ani de comunitatea Gujarat. Locasul este imens si construit in stil local modern, iar localnicii il iubesc. Duminica, e de evitat: se aduna chiar si 100.000 de vizitatori! Intrarea in templu este ceva mai complicata deoarece nu sunt acceptate echipamentele electronice si spray-urile. Astfel, daca tineti neaparat sa-l vizitati, va recomand sa va lasati telefoanele si camerele in autocar. Totodata, trebuie sa tineti cont ca exista cai de acces separate pentru doamne si domni. Apoi, incaltamintea se lasa la intrarea in templu, unde exista un boot house pe baza de token. Interiorul este destul de impresionant ca marime, e foarte modern, decorat cu picturi naive, e extrem de incarcat si poate sa nu fie pe gustul tuturor.

Pentru water show, recomand cumpararea biletelor din timp. Inainte de spectacol, coada este foarte mare si exista sansa sa nu mai gasiti bilete.

In Delhi, nu uitati sa va luati haine cu maneca lunga si pantaloni lungi, dar si spray-uri de tantari, pentru ca este o mare problema cu ei dimineata si seara.

Agra

In jur de 07:00 dimineata, am plecat spre Agra si, fiind ora de varf, a fost extrem de aglomerat pana la autostrada.

Am ajuns, am luat pranzul si am plecat spre templul hindus Mehtab Bagh. Pe drum, ne-am abatut ca sa mergem intr-un sat, sa cunoastem viata de acolo. Am avut un Heritage Walking Tour de circa 30-40 de minute, iar experienta a fost de-a dreptul socanta, zguduitoare, a fost o lectie de viata din mijlocul saraciei. Cred ca, daca doriti sa aveti o perspectiva completa, o oprire intr-un asemenea sat e o prioritate.

Seara, am participat la Mohabbat the Taj Show, piesa care spune povestea de dragoste dintre Imparatul Shajahan si iubita sa sotie, Mumtaz Mahal. Asa, puteti intelege mai bine istoria faimosului templu.

Chiar la rasarit, pe la 05:30, am plecat spre spectaculosul Taj Mahal. Doar tantarii mai erau treji, asa ca a trebuit sa avem mare grija. Odata ajunsi, am aplicat aceeasi regula impusa: fara banner, fara steag, fara cosmetice sau microfon, dar de data asta sunt permise telefoanele si aparatele foto. Cat a stat ghidul la coada de la bilete, noi ne-am asezat la cozile de la intrare, una pentru femei, alta pentru barbati. Inauntru, am ascultat ghidul spunand istoria locului, diferita fata de abordarea artistica de cu o seara inainte.

Am plecat din Agra spre Jaipur, dar in drum ne-am oprit la Chand Baori din Abaneri. Complexul arheologic, ale carui parti vechi dateaza din secolul al VIII-lea, este format dintr-o fantana, un rezervor de apa in trepte extrem de fotogenic si un palat. Aici s-a filmat The Dark Knight Rises, cu Christian Bale in rolul lui Batman.

Jaipur

Am ajuns in Jaipur, insa nu inainte de a vedea acel shanti town dezolant de la intrarea in oras. Este o asezare inghesuita, cu locuinte improvizate din carton, tabla ondulata si orice materiale de care oamenii de aici au putut face rost. Conditiile de viata sunt improprii.

De dimineata, am plecat spre Fort Amber, o fortareata de secol XVI aflata pe varful unui deal, la zece kilometri de Jaipur. Constructia, regasita in patrimoniul UNESCO, este o imbinare de elemente hinduse si musulmane care pur si simplu fascineaza vizitatorii. La urcare, am avut parte de aglomeratie, insa efortul a meritat din plin. Aici se ofera si plimbari cu elefantii. De la templu, am coborat cu jeepurile, o experienta plina de adrenalina!

Apoi, am mers in centru, la Palatul Orasului, care dateaza din acelasi timp ca Jaipurul, cand conducatorul Maharaja Sawai Jai Singh II si-a mutat curtea de la Amber la Jaipur, in 1727. Intr-un tur privat, am vazut cladirile familiei si am ascultat ghidul spunand o poveste interesanta.

Interesant mi s-a parut la Jantar Mantar, o colectie de 19 instrumente arhitecturale astronomice, facute din ordinul regelui Sawai Jai Singh II in 1734. Ne-a placut foarte mult aici iar eu, personal, m-as fi bucurat mult mai mult daca in acea zi nu ar fi fost 40 de grade Celsius.

In circuitul nostru, a fost inclus si Sanager Village, un sat din sudul Jaipurului, unde am avut oportunitatea sa interactionam cu mestesugurile vechi: olarit, textile, vizita la fabrica de hartie.

Delhi

Din Jaipur, am avut o calatorie tare zbuciumata pe autostrada spre Delhi. Totul a fost un slalom urias, cu frane si claxoane. La un moment dat, ne-am oprit pe marginea drumului ca sa pozam maimutele. Abia seara am ajuns la destinatie, tot intr-un trafic infernal, intr-un ocean de masini.

In ultima zi, am decis sa mergem la Mahatma Ghandi Museum, numai ca la noi era Vinerea Mare, iar coincidenta a facut ca si in India sa fie zi libera, asa ca era inchis. Am plecat spre Lotus Temple, centru al religiei Baha‘i. De afara, este impresionant datorita formei sale moderne, devenind un veritabil obiectiv turistic. Asa ca e deschis tuturor, gratuit, indiferent de religie. Singura regula e descaltarea inainte de a intra in sala de meditatie.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra